Wat een zwangerschap met zich mee brengt

Pigmentvlekken door zwangerschap

Melasma of ook wel pigmentvlekken door zwangerschap steken hun kop op, op plaatsen waar je als zwangere vrouw toch al niet op zit te wachten. Een andere benaming voor deze pigmentvlekken door zwangerschap wordt ook wel een zwangerschapsmasker genoemd. De vlekken ontstaan vooral op het voorhoofd, jukbeenderen, bovenlip en kin. Maar wat is nu eigenlijk een zwangerschapsmasker en wat kun je er tegen doen?

Wat is Melasma

pigmentvlekken verwijderen met citroen
De kortingscode wordt automatisch toegepast wanneer je 1 stuks aan je winkelmandje toevoegt

Een zwangerschapsmasker is een vorm van hyperpigmentatie en brengt donkere bruine verkleuringen van de huid voort. Je kunt het zien als een teveel aan kleurstof in de huid. Deze pigmentvlekken ontstaan traag en er gaat geen ontsteking aan vooraf.Oorzaak van pigmentvlekken door zwangerschap

Tijdens een zwangerschap is de productie van bepaalde stoffen verhoogd, zo ook het pigment. Als je dan ook nog blootgesteld wordt aan de zon, is het risico op melasma nog groter. De aanmaak van melanine in de huid wordt in combinatie met hormonen en zon nog eens extra gestimuleerd. In de pigmentcellen ontstaat een verhoogde activiteit, met als gevolg dat er een niet egale verkleuring van de huid ontstaat. De verhoogde aanmaak van pigment zorgt ook voor donkere tepels en een streep over de buik. Er kunnen ook sproeten ontstaan. Vooral in het tweede en derde gedeelte van de zwangerschap ben je hier heel gevoelig voor.

Behandeling van zwangerschapsmasker

Over het algemeen verdwijnen de pigmentvlekken door zwangerschap vanzelf na de bevalling. Dat gebeurt niet meteen. Je moet er rekening mee houden dat dit zo’n drie maanden tot een jaar in beslag gaat nemen. Je kunt als hulpmiddel wel een speciale crème op de pigmentvlekken smeren, die een blekende werking hebben.  In sommige gevallen schrijft een arts een crème voor met een chemische werking. Zijn de pigmentvlekken extreem, dan kan er zelfs een laserbehandeling geadviseerd worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *