Bruine vlekken op huid verwijderen

Bruine vlekken op de huid komen veel voor, zowel bij mannen als vrouwen. Er zijn vele verschillende soorten bruine vlekken. In dit artikel lees je onder andere welke soorten bruine vlekken er zijn, en hoe je er vanaf kunt komen.

Bruine vlekken op huid verwijderen
bruine vlekken op huid verwijderen

Zwangerschapsmasker/melasma

Melasma komt alleen voor bij vrouwen, zowel bij niet zwangere als zwangere vrouwen. Waarom melasma ontstaat heeft alles met hormonen te maken. Er is geen relatie met inwendige ziekten, ook geeft het geen klachten. De bruine vlekken op de huid ontstaan doordat de pigmentvlekken gestimuleerd worden door ons eigenlijk vrouwelijke hormonen. Sommige huidcellen die het verschil tussen de hormonen niet opmerken, worden gestimuleerd om plaatselijk extra pigment aan te maken, hierdoor ontstaan de bruine plekken. Vaak komen de vlekken voor op voorhoofd, wangen, kin en bovenlip.

Wat is de behandeling?

Meestal gaat melasma vanzelf weer weg na de zwangerschap, of wanneer men stopt met het gebruik van anticonceptie. Melasma kun je het beste behandelen met een blekende crème zoals skinlight. De werkzame stoffen in dergelijke crèmes zijn Hydrochinon en Tretinoine.

Een andere behandeling is Lasertherapie. Lasertherapie kan goede resultaten geven, maar dat hoeft niet altijd. Zogenoemde pigmentlasers zijn goed in het verwijderen van pigment, echter komen de bruine vlekken bij melasma vaak vanzelf weer terug. Melasma kan ook terugkomen door zonlicht.

ouderdomsvlekken verwijderen
Donkere vlekken op handen verminderen

Lentigo/ouderdomsvlek/levervlek

Lentigo of ook wel ouderdomsvlekken genoemd, zijn goedaardige bruine vlekken die vooral op latere leeftijd voorkomen. De vlekken ontstaan voor een groot deel door de zon, en komen tevoorschijn op plekken zoals het gelaat, decolleté en handen. Mensen met een blanke huid hebben meer kans op het ontwikkelen van lentigo.

Lentigo heeft vaak het volgende uiterlijk: de vlek is vaak rond en bruin gekleurd. Vaak is er sprake van meerdere vlekken op bijvoorbeeld de wangen, slaap of voorhoofd. De vlekken zijn over het algemeen egaal bruin en kunnen soms groter worden. De plekken zijn niet schilferig.

Hoe behandel je lentigo?

Wanneer je last hebt van ouderdomsvlekken dan kun je deze gemakkelijk behandelen. Meestal kiest men voor bevriezing met stifstof, dit wordt in de meeste gevallen gedaan door de huisarts. Echter is dit wel een grove behandeling en zal niet iedere huisarts deze behandeling willen uitvoeren. Laser is ook een uitkomst, echter worden deze methodes niet vergoedt in Nederland. De kosten zijn ongeveer 100 euro per vlek. Ook kun je de vlekken behandelen met een huidverlichtende creme. Zie hierboven voor meer details.

Een gedachte over “Bruine vlekken op huid verwijderen

  1. mien

    Bedankt voor alle informatie! heb zelf helaas ook last van ouderdomsvlekken en ben er nu toch zo langzamerhand wel heel erg klaar mee. Ik ga aan de slag met de tips!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *